Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení L-tryptofanu v potravinových doplňcích metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie
Pešková, Pavlína ; Kalíková, Květa (vedoucí práce) ; Kubíčková, Anna (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá nalezením optimálních podmínek pro stanovení tryptofanu pomocí metody HPLC s UV detekcí. Množství tryptofanu bylo stanovováno ve dvou potravinových doplňcích. Pro nalezení vhodných podmínek pro stanovení tryptofanu byl sledován vliv složení mobilní fáze na retenci analytu a symetrii píku, a to ve dvou různých módech vysokoúčinné kapalinové chromatografie - reverzním módu za použití kolony Atlantis dC18 a mix-módu za použití kolony Atlantis PREMIER BEH C18 AX. Konkrétně byl testován vliv typu a množství organického modifikátoru (acetonitril/methanol), vliv pH pufru octanu amonného (4,7; 5,9; 7,0) a jeho koncentrace (5mM/10mM) v mobilní fázi. Na základě získaných dat byly vybrány nejvhodnější podmínky (z hlediska doby analýzy a symetrie píku), ve kterých byly určeny vybrané validační parametry jako opakovatelnost, reprodukovatelnost, limit detekce a limit kvantifikace. Vybrané chromatografické podmínky byly následující: mix-mód kolona Atlantis PREMIER BEH C18 AX, mobilní fáze acetonitril/5mM octan amonný, pH 7,0 10/90 (v/v), separační teplota 25 řC, průtok mobilní fáze 1 ml/min a detekce při vlnové délce 254 nm. V těchto podmínkách bylo provedeno stanovení obsahu tryptofanu v potravinových doplňcích metodou kalibrační křivky a metodou přídavku standardu. Uvedený obsah...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.